Appel- en perenoogst begonnen!

Verse aardbeien en eerste zomerappels!
30/05/2012
Aardbeiennieuws
04/02/2013

Volop oogsttijd bij boer Goes!De friszoete Elstar is er weer en ook allerlei soorten peren zijn er weer – de vroege Triump en Bonne Louise maar ook de eerste Conference zijn geplukt. Maar ook de wat minder bekende zomerappels liggen volop in onze winkel. Houdt u van een zoetzure stevige appel, kies dan eens voor een Delbard. Liever wat zuurder? Hap dan eens in een Benoni, Alkmene of Summered. De laatste zijn ook zeer geschikt voor appeltaart.Welkom in onze winkel – de openingstijden vind u rechtsbovenaan.

Hieronder vindt u enkele foto’s van de appelpluk aan de Groenedijk in 2012

De appels worden geplukt in de pluktrein – de grote houten kisten (er gaat ongeveer 300 kilo in een kist) staan op karretjes met wieltjes die achter de trekker worden gehangen. Doordat het losse karretjes zijn kan de trein ook de bocht om, de volgende rij appelbomen in.

Appels lijken hard, maar je moet ze als eieren behandelen: voorzichtig plukken en voorzichtig in de trein leggen. Anders ontstaan er beurse plekken. De Elstar is, net als de Jonagold en de Golden Delicous een bewaarappel. Dat wil zeggen dat je ze bijna een jaar lang in een (zuurstofarme) koelcel kunt bewaren. Dit in tegenstelling tot zomerappels als Delbard, Alkmene, Summerred, Benoni of Topaz.

Rode elstar. De appels worden niet in 1 keer van de boom geplukt in tegenstelling tot bijvoorbeeld peren. Eerst worden de rode appels met voldoende kleur geplukt. de rest blijft dan nog even hangen totdat ze ook een goede kleur hebben.

Bepaalde soorten zomerappels zoals delbard of summerred plukken we soms niet in de trein maar gelijk in de kleine kistjes die we dan zo in de winkel kunnen zetten.

Comments are closed.