Geschiedenis van het bedrijf

Begin 20e eeuw was Gert Goes arbeider en melkboer in Utrecht.  Op een gegeven moment wilde hij voor zichzelf beginnen en kocht in De Meern aan de Groenedijk 6 een hectare land.  Dit was de start van het bedrijf. Hij bouwde er een huis en een schuur  op waar hij wat varkens en koeien had. Achter  de schuren was het land waar  voornamelijk groenten en aardbeien geteeld werden.   Al doende werd er meer grond bij gekocht en overgegaan op de teelt van alleen fruit.

In de jaren dertig werd  het eerste gebouw aan de andere kant van de Groenedijk gebouwd,  de houten koelruimte die nu nog steeds in gebruik is als koelcel.

Zijn twee zonen, Arie en Henk, kwamen  in het bedrijf  en deden  ook werk voor andere boeren  met fruitboomgaarden. Fruitteler was toen nog niet echt een apart beroep, meestal waren het koeienboeren die enkele boomgaarden hadden waar onder de hoogstambomen  de koeien  konden grazen.

Een paar jaar na de oorlog werd er een nieuw koelhuis bij gebouwd en werd er een start gemaakt met het moderniseren van de boomgaarden. De meeste bomen waren hoogstambomen,  welke op een afstand stonden van  10×10 meter. Dat waren dus maar honderd bomen op een hectare.  Nu werden de bomen intensiever gepoot, namelijk op  2×4 meter, dat waren al 1250 bomen op een hectare.  Eind 1957 was op deze manier 20 ha hoogstam verdwenen en in gepoot  met moderne rassen op een  kortere afstand van elkaar.  Deze manier van werken was toen zeer modern en diende als voorbeeld voor andere bedrijven.

Het bedrijf bleef groeien en omvatte in de jaren  ’70 meer dan 30 ha boomgaarden. Ook waren enkele druivenserres op het bedrijf waar druiven maar ook tulpen en anemonen in geteeld werden.  In 1975 werden deze oude kasjes afgebroken om plaats te maken voor een modernere  kas waar bloemen maar ook sla, andijvie en meloenen in geteeld werden.  Begin jaren ’80 werd het bedrijf overgenomen door de zonen van Arie en Henk en werd het opgesplitst zodat iedere neef een eigen bedrijf had.

De fruitteelt veranderde nog steeds, de boomaanplanten werden steeds intensiever tot  wel  een plantafstand van 1×3.25 meter, dit zijn 3300 bomen per hectare. Ook  werd meer gemechaniseerd door bijvoorbeeld een sorteermachine. Gebeurde het plukken in kistjes  met een inhoud van 20 kg, nu worden de appels en peren geplukt in kisten van 300 kg  die op een pluktreintje door de boomgaard worden gereden. Dit maakte dat er een stuk minder sjouwwerk was omdat  deze kisten niet meer met de hand te verplaatsen waren; dat gebeurt nu met de heftruck.

Eind jaren ’90 kwam de Vinex wijk Leidsche Rijn steeds verder oprukken. Het bedrijf moest grond inleveren voor woningbouw. Omdat er zoveel mensen kwamen wonen werd gestart met  een huisverkoop van groente en fruit.  Na  10 jaar onzekerheid over de toekomst  is na veel overleg met de gemeente Utrecht  een definitieve plek in het Leidsche  Rijn Park gevonden.  Het bedrijf blijft  gevestigd aan de Groenedijk waar het al meer dan 100 jaar zit. Bij de schuur is een moderne kas gebouwd en komt er een historische kas om de mensen de geschiedenis van deze streek te laten zien waar naast fruitteelt ook veel  glastuinbouw is geweest.  De huisverkoop, met onder andere producten uit deze kassen,  is in de schuur gevestigd. En om de fruitteelt op het bedrijf ook een toekomst te geven is ander land gevonden in Harmelen waar in het plantseizoen 2009/2010 de eerste nieuwe bomen de grond in zijn gegaan.

Blijf geïnformeerd

Openingstijden winkel

Donderdag 09:00-17:00 uur

Vrijdag 09.00-18:00 uur

Zaterdag 08.30-16.00 uur

algemeen@plattelandswinkelgoes.nl
030-2000103 / 06-55344795